Реклама

неделя, 29 март 2009 г.

10 СТРАТЕГИИ ЗА ТОПЕНЕ НА МАЗНИНИ - ЧАСТ 1

Да станете релефни може да не е така лесно, както бихте желали. Какъвто и план за топене на мазнини или за релеф да използвате, отлична добавка към него са всички методики, които могат да ускорят метаболизма. Ако ги опитате, няма да загубите нищо... освен един пръст подкожна мазнина. И колкото по– бързо, толкова по– добре.

• Стратегия №1 – Яжте достатъчно протеин

От трите макросъставки : протеин, въглехидрати и мазнини, първата повишава нивото му най– много : 200 калории дневно, тъй като изисква много енергия за усвояването му. Аминокиселините се разграждат много по- трудно от въглехидратите и мазнините. Това не значи, че ви трябват свръх дози протеин- 1,5 грама за килограм тегло е напълно достатъчно.

Стратегия №2 – 5- 6 хранения дневно

Стриктната хранителна програма има много ползи за метаболизма. Да, повишеният инсулин пречи на топенето на мазнини, но многото хранения поддържат нивото на кръвната захар и оттам на инсулина постоянно. При редовното хранене черният дроб и мускулите отлагат по- добре и пречат на тялото да гори мускулите за енергия, а и възстановяването след тренировка е по- добро.
Тъй като при 6 хранения дневно тялото обработва храната по- ефикасно, мазнините минават през храносмилателната система по- бързо и шансът да се отложат под кожата е по- малък.

Стратегия №3 – Не изпускайте тренировка

Тя повишава топенето на калории до няколко 1аса след като напуснете залата. За тази цел обаче почивките между сериите трябва да са кратки: минута или по- малко. Ако тренирате с единици или с по- малко от 6 повторения, които изискват по няколко минути почивка, след тренировката метаболизмът ви няма да е така ускорен.

Стратегия №4 – Яжте различни въглехидрати

Не се вманиачавайте по нискокалорийни въглехидрати. Тялото реагира на еднообразието чрез застой и само промяната продължава растежа. Така е и с въглехидратите.
Смяната на бял с кафяв ориз или печени картофи поддържа метаболизма, а удвояването на порциите салата и приемът на зеленчуци с повече вода, които отнемат повече енергия за храносмилането им, отколкото самите те съдържат, го форсира допълнително.

Стратегия №5 – От време на време намалявайте въглехидратите

За да не стигате до застой на всеки 2- 3 седмици ви трябват 1- 2 дни с малко въглехидрати- 125 г или приблизително 3 и половина средно големи картофа. Тъй като въглехидратите са важни за функциите на сърцето и мозъка, под 125 г дневно не падайте. И щом се върнете към нормалния прием на въглехидрати, мускулите, в които гликогенът е бил изчерпан, бързо попиват новия постъпващ гликоген. Метаболизмът ви подскача едно- две нива и пак се връщате във фазата на топене на мазнини.
Ако обаче сте диабетици или имате пристъпи на хипогликемия, забравете за това правило.

Няма коментари:

Публикуване на коментар